Районна избирателна комисия Шумен


РЕШЕНИЕ
№ 148
Шумен, 18.11.2016

ОТНОСНО: Разглеждане на сигнал, регистриран с вх. № 322/16.11.2016 г., съдържащ Постановление за отказ да се образува наказателно производство от 10.11.2016г. и цялата преписка вх.№757/2016г. по описа на Районна прокуратура – Велики Преслав, препратени по компетентност на РИК-Шумен за преценка на възможността за извършено закононарушение на чл.183 ал.1 изр.последно от ИК

Районната избирателна комисия - Шумен разгледа постъпила преписка вх.№757/2016г. по описа на Районна прокуратура – Велики Преслав, препратена по компетентност на РИК-Шумен за преценка и разпореждане с оглед евентуално извършено закононарушение на чл.183 ал.1 изр.последно от Изборния кодекс. В преписката се съдържат данни, че на 1000 броя хартиени пакети, съдържащи тоалетна вода и сладкиш тип “пишмание“, раздавани в населените места в Община Върбица в дните, предхождащи деня на провеждане на избори за Президент и Вицепрезидент на Републиката, е бил залепен стикер с отпечатано изображението на кмета на Община Върбица и надпис „Мердин Байрям /кмет на Община Върбица“. В горната част на стикера било изписано „ с бюлетина № 4“, а под него имало надпис – „купуването и продаването на гласове е престъпление“. В хода на проверката е установено, че пакетите са раздавани по решение на местния комитет на ПП „ДПС“ за Община Върбица. Към преписката е приложен снимков материал и веществено доказателство /един от разпространяваните рекламни пакети/, от който е видно, че върху залепените стикери няма отбелязване от чие име се разпространяват т.нар. „рекламни дарове“.

            РИК след като разгледа препратената му по компетентност преписка и приложения снимков материал, констатира следното: на приложения снимков материал се вижда, че e изписано името на кмета на Община Върбица, номера на бюлетината, с която се гласува за подкрепената от ПП “ДПС“ президентска двойка с кандидат за президент Пламен Орешарски, както и надпис, че купуването и продаването на гласове е престъпление. Действително не е изписано наименованието на партията, която разпространява рекламните дарове, ведно с материализираната на стикера предизборна реклама. От намиращите се на стикера снимка и от посочения номер на бюлетина, обаче,  може лесно да бъде направен извод, че рекламните пакети се разпространяват от ПП „ДПС“.

            Съгласно разпоредбата на чл.183, ал.1, изречение последно от ИК „На всеки агитационен материал задължително се отбелязва от чие име се издава.“ Разпоредбата на чл.183, ал.1, изр.последно от ИК не е въвела изискване за начина на отбелязване /идентификацията/ на лицето, от чието име се издава даден агитационен материал. В случая не е невъзможна индивидуализацията на лицето/партията, от чието име се издават приобщените към преписката агитационни материали. Снимката и името на стикера принадлежат на лице, което е лесно разпознаваемо, и в същото време не е между кандидатите за президент и вицепрезидент на Република България. Може да се приеме, че поставянето на името и снимката на кмета на Община Върбица, избран от квотата на ПП „ДПС“, е направено по-скоро с цел идентифициране на лицето, от чието име се издава и разпространява рекламния дар. Самото изписване на името на кмета на Община Върбица и поставянето на негова снимка на стикера може да се приеме като отбелязване името на лицето, от чието има се издава материала.

              За прецизност следва да се отбележи, че сигналът е депозиран в РИК-Шумен в момент, когато гласуването за избор на президент и вицепрезидент вече е приключило, така че налагането на санкция за нарушение на Изборния кодекс в този момент не би допринесло съществено за постигане целите на закона.

            С оглед  на гореизложеното, след подробно разглеждане и обсъждане на постъпилия сигнал, Районната избирателна комисия – град Шумен счита, че не е налице нарушение на чл.183, ал.1 от Изборния кодекс, поради което и на основание чл.72, ал.1, т.20 от Изборния кодекс,  РИК Шумен,

 

Р Е Ш И:

              Оставя без разглеждане сигнал, регистриран с вх. № 322/16.11.2016 г., съдържащ Постановление за отказ да се образува наказателно производство от 10.11.2016г. и цялата преписка вх.№757/2016г. по описа на Районна прокуратура – Велики Преслав, препратени по компетентност на РИК-Шумен за преценка на възможността за извършено закононарушение на чл.183 ал.1 изр.последно от ИК.

             Поради отпадане необходимостта от преписка №757/2016г. по описа на Районна прокуратура – Велики Преслав, същата да бъде върната в РП Велики Преслав за архивиране.

 

Решението подлежи на обжалване пред Централната избирателна комисия в 3-дневен срок от обявяването му

Зам. председател: Светлена Василева Бъчварова

Секретар: Ахмед Метинов Джамбазов

* Публикувано на 22.11.2016 в 18:29 часа

Календар

Решения

  • № 148 / 18.11.2016

    относно: Разглеждане на сигнал, регистриран с вх. № 322/16.11.2016 г., съдържащ Постановление за отказ да се образува наказателно производство от 10.11.2016г. и цялата преписка вх.№757/2016г. по описа на Районна прокуратура – Велики Преслав, препратени по компетентност на РИК-Шумен за преценка на възможността за извършено закононарушение на чл.183 ал.1 изр.последно от ИК

  • № 147 / 13.11.2016

    относно: Жалба с. вх№ 318/13.11.2016г

  • № 146 / 13.11.2016

    относно: Жалба с. вх.№ 320/13.11.2016г.

всички решения