Районна избирателна комисия Шумен


РЕШЕНИЕ
№ 99
Шумен, 29.09.2022

ОТНОСНО: Реда за връщане от СИК на формуляр от (Приложение 9-НС) към методическите указания и получаване от РИК – Шумен на формуляри от секционен протокол (Приложение № 84-НС-кр) – за извършване преброяване на контролните разписки и за отчитане на резултатите от гласуването, и връщане от СИК формуляри от секционни протоколи (Приложение № 82-НС-м) и (Приложение 9-НС) към методическите указания и получаване от РИК – Шумен на формуляри от секционни протоколи (Приложение № 83-НС-хм) и (Приложение № 84-НС-кр) за извършване на преброяване на хартиените бюлетини и контролните разписки, в особени случаи или при непреодолими външни обстоятелства, свързани с машинното гласуване, при произвеждане на изборите за народни представители на 2 октомври 2022 г.

На основание чл. 72, ал.1 от ИК, във връзка с чл. 269 от ИК и раздел VI от методически указания по прилагане на Изборния кодекс за секционните избирателни комисии в страната, за изборите за народни представители на 2 октомври 2022 г. при гласуване със специализирани устройства за машинно гласуване, приети с Решение № 1425-НС от 15 септември 2022 г. на ЦИК, РИК Шумен

РЕШИ:

  1. Извършва следните действия, когато машината за гласуване е преустановила работа или не е разпечатала протокол от машинното гласуване, но не е гласувано с хартиени бюлетини, като действията по тази точка се извършват в следните случаи:

- машината за гласуване е преустановила работа, но гласуването е продължило на втората машина /за секции с две машини/;

- машината за гласуване е преустановила работа, но не е имало повече избиратели и не е гласувано с хартиени бюлетини;

- машината за гласуване е работила нормално до края на изборния ден, но не е разпечатала финални протоколи.

 

  • В изброените случаи, незабавно след преустановяване работата на машината за гласуване, СИК уведомява РИК Шумен, след което се осъществява на място в съответната СИК приемане от председателя на СИК, чрез приемо-предавателен протокол в три екземпляра, формуляр на чернова и оригинал на формуляр от (Приложение 9-НС) към методическите указания и получава от РИК – Шумен на формуляри от секционен протокол (Приложение № 84-НС-кр) – за извършване преброяване на контролните разписки и за отчитане на резултатите от гласуването.
  • Протоколът (Приложение № 84-НС-кр) е неразделна част от протокола (Приложение № 82-НС-м).

 

 

  1. Извършва следните действия, когато е преустановено машинното гласуване по чл. 269 ИК и е гласувано с хартиени бюлетини, като действията по тази точка се извършват в следните случаи:

- машината за гласуване е преустановила работа и гласуването е продължило с хартиени бюлетини;

- машината за гласуване е преустановила работа, гласуването е продължило на втората машина, но тя също е преустановила работа и гласуването е продължило с хартиени бюлетини;

- машината/е за гласуване е/са отказала/и в началото на изборния ден и е гласувано само с хартиени бюлетини.

 

2.1 В изброените случаи, незабавно след преустановяване работата на машината за гласуване, СИК уведомява РИК-Шумен за наличие на констативен протокол – Приложение 5 и възникналата ситуация, налагаща преустановяване на машинното гласуване и преминаване към хартиено гласуване.

2.2 РИК-Шумен уведомява ЦИК за фактическата обстановка в съответната СИК и след съгласуване с ЦИК, взема решение за преминаване към гласуване с хартиени бюлетини, след което изпраща решението си на Централната избирателна комисия.

2.3 След действията на РИК по т. 2 от настоящото решение, РИК – Шумен чрез свой член, определен с решението по предходната точка, осъществява приемане/връщане/ на място в съответната СИК, от председателя на СИК, чрез приемо-предавателен протокол в три екземпляра, на формуляри от секционни протоколи (Приложение № 82-НС-м) и (Приложение 9-НС) към методическите указания и получаване /предаване/ от РИК – Шумен на формуляри от секционни протоколи (Приложение № 83-НС-хм) и (Приложение № 84-НС-кр)  за извършване на преброяване на хартиените бюлетини и контролните разписки, в особени случаи или при непреодолими външни обстоятелства, свързани с машинното гласуване, при произвеждане на изборите за народни представители на 2 октомври 2022 г.

2.4 Протоколът (Приложение № 84-НС-кр) е неразделна част от протокола (Приложение № 83-НС-хм).

 

За приемането и предаването на гореописаните в раздел I и раздел II от настоящото решение приложения към методическите указания, се попълва в три екземпляра (по един за СИК, за РИК и за общината) Протокол за предаване и приемане на формуляри на секционни протоколи за извършване на преброяване на контролните разписки и отчитане на резултатите от гласуването на СИК в изборите за народни представители на 2 октомври, 2022 г. - Приложение №1 към настоящото решение, в който се вписват фабричните номера на получения/те и/или на новия/те формуляр/и на протокол/и, подписан от председател и секретар на СИК и определеното с Решение на РИК-Шумен лице, за осъществяване на предаването и получаването на протоколите.

Решението подлежи на обжалване пред ЦИК, чрез РИК - Шумен, в тридневен срок от обявяването му, по реда на чл. 73, ал. 1 от ИК.

Председател: Ивайло Милчев Илиев

Секретар: Ахмед Метинов Джамбазов

* Публикувано на 29.09.2022 в 17:52 часа

Календар

Решения

  • № 132 / 02.10.2022

    относно: Сигнал с вх. № 0349/02.10.2022 г. по описа на РИК – Шумен, подадена от Николай Красенов Колев, представляващ ПП „Продължаваме промяната“

  • № 131 / 02.10.2022

    относно: Сигнал с вх. №350/02.10.2022 г. на РИК, от Николай Красенов Колев, представляващ Коалиция „Продължаваме промяната“, регистрирана за участие в изборите за народни представители на 02.10.2022 г. с Решение №1301-НС от 17.08.2022 г. на ЦИК.

  • № 130 / 02.10.2022

    относно: Жалба с вх. № 0348/02.10.2022г. по описа на РИК – Шумен, подадена от Иван Валентинов Иванов – кандидат за народен представител от 30 МИР – Шумен, съгласно Удостоверение № 15-1-НС от 29.08.2022 г. от РИК – Шумен.

всички решения