Районна избирателна комисия Шумен


РЕШЕНИЕ
№ 111
Шумен, 24.03.2017

ОТНОСНО: Преписка с вх.№201/ 22.03.2017г., на РИК-Шумен, по вх.№561/17 от 22.03.2017г., на ШРП, изпратена по компетентност.

Преписката е образувана в ШРП по повод сигнал, подаден на 20.03.2017г. от Николай Димитров Пашев на тел.112, с оглед данни за престъпление против политическите права на гражданите. По сигнала незабавно е извършена проверка.

На 20.03.2017г.  Николай Димитров Пашев от гр.Шумен, посетил „Първа медикодиагностична лаборатория“ ООД, която е разположена в сградата на ДКЦ 1 в гр. Шумен. Докато служител на лабораторията обработвал медицинските документи на подалият сигнала забелязал, че върху бюрото на служителя са разположени множество брошури, съдържащи агитационни материали в полза на ПП „Герб“ във връзка с предстоящите на 26.03.2017г. парламентарни избори. Служителят на лабораторията не е предложил на жалбоподателя материали, нито разговарял с него на политически теми. Въпреки това Пашев преценил наличието на агитационни материали в медицинското заведение като нарушение на правилата за провеждане на избори и информирал РУ-Шумен. При това посещение те установили, че в близост до информационното табло на лабораторията, съдържащо медицински материали се намират два флаера със съдържание, агитиращо в полза на кандидата за депутат Милен Чолаков от листата на Реформаторски блок.

На 21.03.2017г. служител на РУ-Шумен посетил „Първа медикодиагностична лаборатория“ ООД и на место установил, че в приеманата зала и регистратурата на лабораторията няма каквито и да е агитационни материали.

Във връзка с постъпилия сигнал в РИК-Шумен, и на основание Раздел II, чл. 181 и следващите от Изборния кодекс и с оглед изпълнение на принципите за законосъобразно протичане на изборния процес и за установяване наличието на нарушения на същия, бе извършена проверка по партидата на посоченото  дружество в Търговски регистър към Агенция по вписванията като бе установено, че същото е с фирма „Първа медикодиагностична лаборатория“ и с правно организационна форма дружество с ограничена отговорност /ООД/, с единен идентификационен код /ЕИК/ 127066659, със седалище и адрес на управление: област Шумен, община Шумен, гр.Шумен 9700, ж.к.Херсон,бл.2, вх.А, ет.1, ап.2, с управители Румяна Константинова Попова и Румяна Тодорова Минчева, съдружници в дружеството са лицата: Румяна Константинова Попова, Румяна Тодорова Минчева,Стефан Милков Попов и Виктор Красимиров Минчев.

Членовете на 30-ти РИК Шумен- Иван Найденов и Милен Беджев извършиха посещение на място в 16.30ч. на 23.03.2017г. в „Първа медикодиагностична лаборатория“, находяща се в сградата на ДКЦ 1 в гр. Шумен, при което установиха следното от фактическа страна:  по отношение описаните в сигнала фактически обстоятелства относно разпространение на агитационни материали, представляващи предизборна брошура на ПП „Герб“ -  агитационни материали на ПП “Герб“ не бяха установени. За извършената проверка е съставен писмен доклад на 23.03.2017г. в 18.00ч.

Съобразно така установената и изложена фактическа обстановка РИК 30 – Шумен направи следните правни изводи:

Сигналът е подаден от лице, имащо правен интерес и притежаващ необходимите за това правомощия, което го прави допустим.

Разгледан по същество, сигналът е неоснователен по следните съображения:

За да е налице нарушение на разпоредбите на Изборния кодекс в настоящия случай, е необходимо да се установи наличието на законово изискуемите предпоставки по смисъла на чл.182, ал.1 от ИК - дали територията на „Първа медикодиагностична лаборатория“ ООД, попада в категориите места, забранени за предизборна агитация, и дали се извършва предизборна агитация по смисъла на Изборния кодекс и дадената легална дефиниция за това в същия. Липсата, на коя да е от тези предпоставки води до извода за спазване на законовите разпоредби.

В Раздел II на глава Дванадесета от Изборния кодекс, чл. 182 законодателят е въвел изрични и абсолютни забрани за предизборна агитация. В ал.1 от същата разпоредба е посочено, че „не се допуска предизборна агитация в държавни и общински учреждения, институции, държавни и общински предприятия и в търговски дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие в капитала.“ От извършената справка в Търговски регистър към Агенция по вписванията бе установено, че „Първа медикодиагностична лаборатория“ ООД е търговско дружество,  в което собственици на капитала са няколко физически лица, т.е. не е налице е изискуемата от закона предпоставка дружеството да е търговско с повече от 50 на сто общинско участие в капитала.  

За да се приеме обаче, че е налице нарушение на закона, следва да е изпълнена и втората кумулативно изискуема предпоставка, а именно - да се извършва предизборна агитация по смисъла на Изборния кодекс. Законодателят е въвел легална дефиниция в § 1, т.17 от ДР на Изборния кодекс, според която„предизборна агитация е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори“. От това определение следва безспорният извод, че за да е налице предизборна агитация, е необходимо да има отправен призив за подкрепа или неподкрепа на даден кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие на същите в избори. В конкретния случай представителите на РИК 30-Шумен не са установили извършването на предизборна невербална агитация към момента на проверката чрез описаните в сигнала агитационни материали. По този начин не е изпълнена втората предпоставка на закона, за да се приеме, че е налице нарушение на забраната за предизборна агитация по смисъла на чл.182, ал.1 от ИК.

С оглед на констатацията, че представителите на РИК 30-Шумен при извършената проверка не са установили наличието на агитационни материали – предизборна брошура на ПП „ГЕРБ“, се обосновава и неоснователността на твърдението за разпространени агитационни материали в сигнала, в нарушение на разпоредбите на Изборния кодекс.

Предвид гореизложеното и на основание чл.72, ал.1, т.20 предложение първо от Изборния кодекс, РИК-Шумен

Р Е Ш И:

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ сигнал с вх.№201/ 22.03.2017г.,  подаден от Николай Димитров Пашев от гр.Шумен, като неоснователен и недоказан.  

Решението подлежи на обжалване пред Централната избирателна комисия в 3-дневен срок от обявяването му.

 

 

                                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ:
                                                                                                      / Василина Кънчева/

                                                                                       СЕКРЕТАР:
                                                                                                       /Ахмед Джамбазов/

Председател: Василина Иванова Кънчева

Секретар: Ахмед Метинов Джамбазов

* Публикувано на 24.03.2017 в 18:46 часа

Календар

Решения

  • № 145 / 07.04.2017

    относно: Изпратени по компетентност материали от Районна прокуратура – Велики Преслав относно сигнал по преписка вх. № 193/2017г. по описа на РУ – Велики Преслав.

  • № 144 / 07.04.2017

    относно: Изпратени по компетентност материали от Районна прокуратура – Велики Преслав относно сигнал по преписка вх. № 194/2017г. по описа на РУ – Велики Преслав.

  • № 143 / 30.03.2017

    относно: Изпратени по компетентност материали от Районна прокуратура – Нови пазар относно сигнал с УРИ 2206/17.03.2017г. по описа на РУ – Нови пазар, съответстващ на сигнал до РИК – Шумен с № 145/17.03.2017г. подаден от Юсеин Шакир Юсеин.

всички решения